De standaard afmetingen van een sectionale poort zijn 2,5 meter breed en 2,25 meter hoog. Voor kleine, grote of lage garages kunnen er op maat gemaakte oplossingen worden geboden. Het meten van een garagepoort is eenvoudig en vereist het opnemen van de breedte en hoogte van de opening, evenals de beschikbare ruimte aan de zijkanten en het plafond.

Een standaard garagepoort is gemiddeld 2,5 meter breed, maar de breedte kan variëren afhankelijk van het aantal voertuigen dat in de garage moet kunnen parkeren. De meeste garagepoorten hebben een hoogte van 2,25 meter, maar er zijn ook andere standaardmaten beschikbaar. Bij het kiezen van een garagepoort moet rekening worden gehouden met de beschikbare ruimte en de specificaties van de leverancier. Het is mogelijk om standaardafmetingen te kiezen of een garagepoort op maat te laten maken, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de klant.

Breedte van Sectionale Poorten

Een standaard garagepoort heeft een gemiddelde breedte van 2,5 meter, wat voldoende ruimte biedt voor de meeste auto’s. Het is belangrijk om aan beide zijden van de auto minstens 30 cm ruimte over te laten om het portier te kunnen openen en sluiten. De breedte van de poort wordt meestal bepaald door het aantal voertuigen dat in de garage moet kunnen parkeren. Hier zijn enkele standaard formaten voor de breedte van sectionale poorten:

  • 2250 mm (2,25 meter)
  • 2500 mm (2,5 meter)
  • 3000 mm (3 meter)
  • 5000 mm (5 meter)

Voor dubbele garagepoorten is de breedte meestal 5 tot 6 meter. Het is echter mogelijk om maatwerk opties te krijgen die aanpassingen bieden aan de standaardafmetingen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de klant.

Een breedte van 2,5 meter is normaal gesproken ruim voldoende, maar het is altijd belangrijk om de beschikbare ruimte te meten en rekening te houden met eventuele beperkingen of specifieke voorkeuren bij het kiezen van een sectionale poort. Zo kan er bijvoorbeeld behoefte zijn aan een bredere poort als er een bredere auto of meerdere voertuigen in de garage moeten kunnen parkeren.

afbeelding van een sectionale poort

Een sectionale poort kan niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Het kan een belangrijk onderdeel zijn van de algehele uitstraling van de garage en bijdragen aan de waarde en het uiterlijk van het huis. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een sectionale poort niet alleen naar de afmetingen te kijken, maar ook naar het ontwerp en de materialen.

“De breedte van sectionale poorten varieert afhankelijk van de behoeften van de klant. Met maatwerkopties kunnen garagedeuren worden aangepast aan specifieke breedtematen, waardoor er meer flexibiliteit is bij het ontwerpen van een garage die aan alle eisen voldoet.” – Garage Experts

Hoogte van Sectionale Poorten

De meeste garagepoorten hebben een hoogte van 2,25 meter, wat voldoende ruimte biedt voor de meeste voertuigen. Er zijn ook andere standaardmaten beschikbaar voor de hoogte van sectionale poorten, variërend van 1900 mm (1,9 meter) tot 2800 mm (2,8 meter). Voor hogere voertuigen kan een garagepoort op maat worden gemaakt.

Bij het opmeten van een garagepoort moet de hoogte worden gemeten vanaf de onderdrempel tot de bovenkant van de opening.

sectionale poorten afmetingen overzicht

Hoogte (mm) Hoogte (meter)
1900 1,9
2250 2,25
2400 2,4
2800 2,8

De hoogte van de sectionale poorten kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de garage en voertuigen. Bij hogere voertuigen, zoals SUV’s of bestelwagens, kan het nodig zijn om een garagepoort met een grotere hoogte te kiezen. Een professionele leverancier kan advies op maat geven en de juiste hoogte bepalen op basis van de beschikbare ruimte en specificaties.

Garagepoorten voor Kleine Garages

Bij kleine garages is ruimte kostbaar. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor plaatsbesparende opties zoals een sectionale garagepoort of een rolpoort. Kantelpoorten nemen extra ruimte in beslag vanwege de rotatie van het poortblad. Door te kiezen voor een sectionale garagepoort, die verticaal opent en geen extra ruimte nodig heeft voor de rotatie, wordt kostbare ruimte bespaard.

Een sectionale garagepoort bestaat uit losse panelen die na opening verticaal onder het plafond worden opgeslagen. Hierdoor blijft de volledige breedte van de garage beschikbaar en wordt er geen ruimte verspild. Bovendien bieden sectionale garagepoorten goede isolatie en veiligheid.

Als alternatief voor sectionale poorten kunnen rolpoorten worden overwogen. Rolpoorten rollen horizontaal op, waardoor ze minimale ruimte aan het plafond innemen. Deze poorten zijn ideaal voor kleine garages waar beperkte verticale ruimte beschikbaar is.

Poorttype Voordeel Nadeel
Sectionale garagepoort – Plaatsbesparend
– Goede isolatie
– Veiligheid
– Hogere aanschafkosten
– Vereist onderhoud
– Beperkte ontwerpmogelijkheden
Rolpoort – Minimale ruimte aan het plafond
– Eenvoudige bediening
– Beperkte ontwerpmogelijkheden
– Minder isolatie
– Minder veiligheid in vergelijking met sectionale poorten

Het is belangrijk om persoonlijk advies en offertes op maat te krijgen om de beste oplossing te vinden voor een kleine garage. Een ervaren garagepoortleverancier kan helpen bij het bepalen van de juiste afmetingen en het kiezen van het meest geschikte type poort op basis van de beschikbare ruimte, functionaliteit en budget.

sectionale poorten standaard afmetingen

Magnumpoorten voor Grote Garages

Voor garages waar twee auto’s naast elkaar geparkeerd moeten worden, zijn magnumpoorten de ideale oplossing. Deze extra brede poorten hebben standaard afmetingen van 5 meter breed en 2,5 meter hoog. Ze bieden voldoende ruimte om twee auto’s comfortabel te kunnen parkeren.

Afwijkende maten zijn ook mogelijk en kunnen op maat worden gemaakt tegen een meerprijs. Hierdoor kan de magnumpoort perfect worden aangepast aan de specifieke behoeften en afmetingen van een grote garage.

Magnumpoort Afmetingen
Standaard breedte 5 meter
Standaard hoogte 2,5 meter

Een magnumpoort biedt niet alleen de nodige ruimte, maar ook een veilige en betrouwbare afsluiting van de garage. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, zodat ze perfect passen bij de architectuur van de woning.

Voor grote garages waar ruimte geen beperking is, zijn magnumpoorten een uitstekende keuze.

Garagepoorten voor Lage Garages

In garages met beperkte ruimte tussen de bovenkant van de poort en het plafond is het installeren van een kantelpoort geen optie. In dergelijke situaties worden sectionale garagepoorten aanbevolen. Het is van groot belang om bij het kiezen van een garagepoort voor een lage garage rekening te houden met de beschikbare ruimte, vooral als u een automatische poort wenst.

sectionale poorten standaard afmetingen

Sectionale garagepoorten zijn perfect geschikt voor garages met een beperkte hoogte. Door hun slimme constructie kunnen ze soepel omhoog en omlaag bewegen zonder extra ruimte in beslag te nemen. Dit maakt ze ideaal voor lage garages waar elke centimeter telt.

Daarnaast bieden sectionale garagepoorten verschillende voordelen, zoals:

  • Een geïsoleerde constructie die warmteverlies beperkt en energie-efficiëntie bevordert.
  • Een veiligheidssysteem met sensoren om ongelukken te voorkomen.
  • Flexibele opties voor het personaliseren van het ontwerp en de afwerking van de garagepoort.

Als u een lage garage heeft en op zoek bent naar een geschikte garagepoort, is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van sectionale poorten. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van een poort die perfect past bij de afmetingen en specificaties van uw garage.

Conclusie

Het kennen van de juiste afmetingen van een garagepoort is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat deze perfect past bij de opening van uw garage. De standaard afmetingen van sectionale poorten variëren afhankelijk van de breedte en hoogte van de opening. U heeft de mogelijkheid om te kiezen voor standaardafmetingen of om een garagepoort op maat te laten maken. Bij het maken van uw keuze is het belangrijk om ook rekening te houden met de beschikbare ruimte en de specificaties van de leverancier. Wij raden u aan om persoonlijk advies in te winnen en offertes op maat te krijgen om de beste garagepoort te vinden die aan al uw behoeften voldoet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *