Een van de eerste stappen bij het laten plaatsen van een garagepoort is het bepalen van de afmetingen. In dit artikel lees je hoe je de afmetingen van een sectionale garagepoort kunt berekenen en waar je rekening mee moet houden. We bespreken standaard afmetingen, maten voor dubbele garagepoorten en maatwerkopties voor garagepoorten. Deze informatie is gebaseerd op verschillende bronnen en fabrikanten.

Bent u geïnteresseerd in het weten van de afmetingen van een sectionale garagepoort? Lees dan verder voor alle details en handige tips!

Afmetingen garagedeur

De afmetingen van een garagedeur zijn afhankelijk van het aantal en het type voertuigen dat je in de garage wilt parkeren. Hier zijn enkele standaardafmetingen voor garagedeuren:

  • Standaard sectionale garagepoort: Breedte van 2,5 meter en hoogte van 2,25 meter.
  • Kleine garage: Breedte van meer dan 3,5 meter en hoogte van meer dan 3 meter.
  • Grote garage: Breedte van meer dan 6 meter en hoogte van meer dan 5 meter.
  • Lage garage: Breedte van meer dan 4 meter en hoogte van meer dan 4 meter.

Het is belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen om ervoor te zorgen dat je voertuigen probleemloos in en uit de garage kunnen rijden. Het is aan te raden om de afmetingen van de garagedeur te laten bepalen door een professional om ervoor te zorgen dat deze perfect past bij jouw specifieke situatie.

Afmetingen rolpoort

Voor een rolpoort, die als een rolluik werkt, zijn de standaard afmetingen meestal rond de 3 bij 2 meter. Bij dit type deur is er geen inbouwruimte aan de bovenkant nodig.

De afmetingen van een rolpoort kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de klant. Het is belangrijk om de benodigde breedte en hoogte van de garagepoort te bepalen voordat je de rolpoort aanschaft. Door de juiste afmetingen te kiezen, zorg je ervoor dat de rolpoort perfect past bij de opening van je garage en de functionaliteit ervan optimaliseert.

Doordat een rolpoort als een rolluik werkt en omhoog rolt in plaats van omhoog te zwenken zoals andere typen garagepoorten, is er minder inbouwruimte nodig bij de bevestiging van de rolpoort. Dit kan voordelig zijn als je beperkte ruimte hebt boven de opening van je garage. De rolpoort kan nauwsluitend en efficiënt worden geïnstalleerd zonder dat er extra ruimte nodig is aan de bovenkant.

De volgende tabel geeft een overzicht van de standaardafmetingen van een rolluik rolpoort:

Breedte Hoogte
300 cm 200 cm
350 cm 200 cm
400 cm 200 cm

Let op dat deze afmetingen slechts voorbeelden zijn en dat maatwerkoplossingen mogelijk zijn. Als je specifieke afmetingen nodig hebt voor je rolpoort, neem dan contact op met een professionele leverancier die je kan helpen met het vinden van de juiste maat.

afmetingen rolpoort

Afmetingen kantelpoort

Een kantelpoort, die uit één stuk bestaat en naar boven kantelt, heeft meestal standaardmaten van ongeveer 2,5 meter breed en 2,12 meter hoog. Het is belangrijk om rekening te houden met een inbouwmaat van 105 millimeter breed en 70 millimeter hoog voor zowel handmatige als elektrische kantelpoorten.

Voorbeeld van afmetingen kantelpoort:

Breedte Hoogte Inbouwmaat (breedte) Inbouwmaat (hoogte)
2,5 meter 2,12 meter 105 millimeter 70 millimeter

Een kantelpoort is een populaire keuze vanwege het eenvoudige ontwerp en de betrouwbaarheid. Door rekening te houden met de standaard afmetingen en inbouwmaat, kun je ervoor zorgen dat de kantelpoort perfect past bij jouw garage.

afmetingen kantelpoort

Afmetingen sectionale poort

Een sectionale poort is een type garagepoort dat bestaat uit meerdere panelen die omhoog worden getrokken en in een frame worden geplaatst. Deze poorten bieden zowel praktische als esthetische voordelen voor jouw garage. Bij het bepalen van de afmetingen van een sectionale garagepoort zijn er enkele belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden.

De breedte van een standaard sectionale poort varieert meestal tussen de 2,25 en 6 meter, afhankelijk van het aantal auto’s dat je in de garage wilt parkeren. Als je ruimte wilt hebben voor meerdere auto’s of een bredere doorgang nodig hebt, kun je kiezen voor een bredere sectionale poort. Het is belangrijk om de beschikbare ruimte in jouw garage te meten om de juiste breedte te bepalen.

De hoogte van een sectionale poort varieert doorgaans tussen de 1,85 en 3 meter. Deze hoogte is afhankelijk van de ruimte boven de garageopening en het type voertuigen dat je in de garage wilt plaatsen. Voor voertuigen met een grotere hoogte, zoals bestelwagens of SUV’s, kan het nodig zijn om een hogere sectionale poort te kiezen.

Bij het bepalen van de afmetingen moet je ook rekening houden met de inbouwruimte aan beide zijden van de poort. Voor handmatige bediening is een inbouwruimte van 90 millimeter aan beide zijden vereist. Voor geautomatiseerde bediening is een inbouwruimte van 100 millimeter hoogte nodig. Deze inbouwruimte zorgt ervoor dat de sectionale poort soepel kan worden geopend en gesloten.

afmetingen sectionale poort

Met deze afmetingen en overwegingen kun je een sectionale poort kiezen die perfect past bij jouw garage en voertuigen. Het is altijd aan te raden om de afmetingen te laten controleren door een professional om ervoor te zorgen dat de poort correct wordt geïnstalleerd en goed functioneert.

Afmetingen zijdelingse sectionale garagepoort

Een zijdelingse sectionale garagepoort, ook wel een schuifpoort genoemd, opent horizontaal langs de muur. Deze poorten zijn ideaal wanneer er beperkte ruimte is voor traditionele sectionale of kantelpoorten. De zijdelingse opening zorgt voor een efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte.

Voor de afmetingen van een zijdelingse sectionale garagepoort dient rekening gehouden te worden met de minimale breedte en maximale breedte. De minimale breedte van dit type poort is meestal tussen 1,3 en 1,5 meter, waardoor het geschikt is voor smalle doorgangen. De maximale breedte varieert van 5,5 tot 6,5 meter, afhankelijk van de fabrikant en specificaties.

Naast de breedte is ook de hoogte van belang. De maximale hoogte van een zijdelingse sectionale garagepoort ligt rond de 3 meter, waardoor het geschikt is voor standaardgarages en voertuigen van verschillende groottes.

Een zijdelingse sectionale garagepoort biedt een moderne en ruimtebesparende oplossing voor garages met beperkte ruimte. Het opent zijwaarts, wat zorgt voor meer vrije ruimte aan het plafond en de zijkanten van de garage.

afmetingen zijdelingse sectionale garagepoort

Met deze zijdelingse garagepoort kun je de ruimte in jouw garage optimaal benutten en tegelijkertijd genieten van het gemak van een sectionale garagepoort. De afmetingen van een zijdelingse sectionale garagepoort kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van jouw garage en voertuigen.

Standaard afmetingen en maatwerk

Bij het kiezen van een garagepoort heb je de keuze tussen standaard afmetingen en maatwerk. De meeste fabrikanten bieden standaard afmetingen aan, maar het is ook mogelijk om een poort op maat te laten maken. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, die je moet overwegen bij het maken van je beslissing.

Standaard afmetingen voor garagepoorten zijn beschikbaar in verschillende breedtes en hoogtes. Deze afmetingen zijn gebaseerd op industriestandaarden en worden gebruikt in veel woningen en garages. Het voordeel van standaard afmetingen is dat ze over het algemeen goedkoper zijn en gemakkelijk verkrijgbaar bij verschillende leveranciers. Je kunt kiezen uit een verscheidenheid aan standaard afmetingen die passen bij jouw specifieke behoeften.

Maar als je op zoek bent naar iets unieks of specifieks, dan is maatwerk de beste optie. Met maatwerk heb je de vrijheid om de garagepoort volledig aan te passen aan jouw wensen en specificaties. Je kunt de afmetingen, het materiaal, de kleur en andere kenmerken naar eigen inzicht kiezen. Maatwerkpoorten bieden een op maat gemaakte oplossing die perfect past bij jouw garage en esthetische voorkeuren.

Het belangrijkste nadeel van maatwerkpoorten is dat ze over het algemeen duurder zijn dan standaard afmetingen. Omdat het een speciaal op maat gemaakt product is, brengt het extra kosten met zich mee. Bovendien kan het langer duren om een maatwerkpoort te produceren en te installeren, omdat het meer tijd kost om het op maat te maken volgens jouw specificaties.

Als je een beperkt budget hebt of geen specifieke eisen hebt voor je garagepoort, zijn standaard afmetingen een goede keuze. Je kunt kiezen uit verschillende standaardopties die aan jouw behoeften voldoen. Als je echter op zoek bent naar iets unieks, op maat gemaakt en perfect passend bij jouw garage, dan is maatwerk de beste optie, ook al brengt het extra kosten met zich mee.

De keuze tussen standaard afmetingen en maatwerk hangt af van je persoonlijke voorkeuren, je budget en de functionaliteit en esthetiek die je zoekt in een garagepoort.

standaard afmetingen garagepoort

Keuze Voor- en nadelen
Standaard afmetingen + Goedkoper
+ Gemakkelijk verkrijgbaar
+ Verschillende opties
Maatwerk + Volledig aanpasbaar
+ Uniek en op maat gemaakt
– Duurder
– Langere productie- en installatietijd

Rolpoorten

Rolpoorten zijn een handige oplossing voor garages waar je het plafond vrij wilt houden van rails. Ze werken als een rolluik en hebben poortbladen bestaande uit lamellen van ongeveer vier centimeter hoog. Rolpoorten zijn verkrijgbaar in verschillende standaard afmetingen, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij jouw garageruimte.

Een rolpoort biedt praktische voordelen, zoals ruimtebesparing en gemakkelijke bediening. Doordat de poort verticaal omhoog rolt, neemt deze weinig ruimte in beslag en zorgt voor een efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte in de garage. Daarnaast biedt een rolpoort een goede isolatie en beveiliging voor jouw voertuigen en eigendommen.

Met de verschillende beschikbare afmetingen kun je een rolpoort kiezen die perfect past bij de grootte van jouw garage. Of je nu een kleine garage hebt of een grotere ruimte wilt afsluiten, er is altijd een rolpoort die aan jouw behoeften voldoet.

Voordelen van rolpoorten:

  • Ruimtebesparend: aangezien de poort verticaal omhoog rolt, neemt deze weinig ruimte in beslag in de garage.
  • Gemakkelijke bediening: je kunt een rolpoort eenvoudig openen en sluiten met een afstandsbediening of schakelaar.
  • Isolatie: rolpoorten bieden goede thermische en akoestische isolatie voor jouw garage.
  • Veiligheid: de stevige constructie van een rolpoort zorgt voor extra beveiliging van jouw garage en eigendommen.
  • Esthetisch aantrekkelijk: rolpoorten zijn verkrijgbaar in verschillende designs en kleuren, zodat je een poort kunt kiezen die past bij de stijl van jouw woning.
Afmetingen Breedte Hoogte
Standaard maat 1 2,5 meter 2,25 meter
Standaard maat 2 3 meter 2,5 meter
Standaard maat 3 3,5 meter 3 meter

rolpoorten

Met de verschillende beschikbare afmetingen voor rolpoorten, kun je een poort kiezen die perfect past bij jouw garage. Of je nu kiest voor een standaard maat of een op maat gemaakte oplossing, een rolpoort biedt praktische voordelen en een aantrekkelijk design voor jouw garagedeur.

Kantelpoorten

Kantelpoorten zijn een type garagepoort dat bestaat uit één stuk en naar boven kantelt om te openen. Ze zijn al vele jaren populair vanwege hun eenvoudige bediening en duurzaamheid. Kantelpoorten nemen echter wel veel ruimte in beslag in de garage en zijn daarom niet ideaal voor garages met een laag plafond. Voordat je een kantelpoort kiest, is het belangrijk om te controleren of je garage voldoende ruimte heeft voor de installatie en werking van de poort.

Bij het kiezen van een kantelpoort zijn er verschillende standaardafmetingen beschikbaar om uit te kiezen. Deze afmetingen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant en het model van de poort. Het is raadzaam om de exacte afmetingen van de beschikbare kantelpoorten bij de fabrikant of leverancier na te vragen.

Afmetingen Breedte Hoogte
Standaard klein 2,5 meter 2,12 meter
Standaard groot 3 meter 2,25 meter
Maatwerk klein variabel variabel
Maatwerk groot variabel variabel

Let op: deze tabel dient ter illustratie en kan variëren afhankelijk van de fabrikant en het gekozen model van de kantelpoort. Het is altijd het beste om de exacte afmetingen te controleren bij de fabrikant of leverancier.

Sectionale poorten

Sectionale poorten zijn een populaire keuze voor garages vanwege hun veelzijdigheid en ruimtebesparend ontwerp. Deze poorten bestaan uit meerdere panelen die omhoog worden getrokken en in een frame worden geplaatst, waardoor ze flexibel zijn voor verschillende garagematen. Of je nu een kleine garage of een grote garage hebt, er zijn verschillende standaardafmetingen beschikbaar voor sectionale poorten die aan je behoeften kunnen voldoen.

Een van de voordelen van sectionale poorten is dat ze verticaal openen, waardoor je meer ruimte hebt in de garage. Dit kan handig zijn als je extra opslagruimte wilt creëren aan het plafond van je garage. Daarnaast bieden sectionale poorten goede isolatie-eigenschappen, waardoor ze energie-efficiënt zijn en je kunt besparen op stookkosten.

De afmetingen van sectionale poorten variëren afhankelijk van de fabrikant en het type garagedeur. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende standaardafmetingen voor sectionale poorten:

Breedte (in meters) Hoogte (in meters)
2,25 2,00
2,50 2,12
3,00 2,25
3,50 2,50

Let op: deze afmetingen dienen als voorbeeld en kunnen verschillen per fabrikant en individuele specificaties. Het is altijd aan te raden om de exacte afmetingen te controleren bij de fabrikant of een professional voordat je een sectionale poort aanschaft.

Benieuwd naar hoe een sectionale poort eruit kan zien? Bekijk de onderstaande afbeelding voor een visuele weergave:

Sectionale poorten zijn een duurzame en functionele keuze voor garages vanwege hun flexibiliteit, ruimtebesparing en goede isolatie-eigenschappen. Of je nu een kleine of grote garage hebt, er zijn verschillende standaardafmetingen beschikbaar om aan je behoeften te voldoen. Neem contact op met een professional of fabrikant voor meer informatie over de beschikbare opties en de juiste afmetingen voor jouw garage.

Conclusie

Het kiezen van de juiste afmetingen voor je garagepoort is van essentieel belang om een succesvolle installatie te garanderen. Bij het bepalen van de afmetingen moet je rekening houden met de breedte, hoogte en inbouwruimte van de poort, evenals de specifieke behoeften van je garage. Een professionele controle van de afmetingen is sterk aan te raden om ervoor te zorgen dat de garagepoort perfect past bij je garage en voertuigen.

Er zijn standaard afmetingen beschikbaar voor garagepoorten, maar maatwerkopties zijn ook mogelijk om tegemoet te komen aan individuele wensen en behoeften. Door te kiezen voor maatwerk kun je de garagepoort volledig afstemmen op je persoonlijke voorkeuren en situatie.

Of je nu kiest voor standaard afmetingen of maatwerk, het is verstandig om advies in te winnen bij een professional. Zij kunnen je begeleiden bij het kiezen van de juiste afmetingen en je voorzien van waardevol advies om ervoor te zorgen dat je de perfecte garagepoort krijgt die voldoet aan al je eisen en specificaties.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *